Kanban og system hjemme

For en stund tilbake fikk jeg ideen at jeg skulle ha kanban hjemme. Jeg gikk på Clas Ohlson og fant en whiteboard-tavle til 99 kroner og kjøpte post-its i samme slengen. Jeg laget tre linjer på whiteboardet og skrev øverst på hver del. «Skal», «Holder på med», «Ferdig». Jeg laget en post it for hver ting jeg skulle gjøre. Jeg brukte forskjellige farger på forskjellige typer oppgaver.

bilde av whiteboard med post-its fungerende som kanban
kanban hjemme.

På slutten av hver uke tar jeg alle lappene som står på kollonnen «ferdig» og legger dem i en plastfil med ukenummer, sammen med kvitteringer, fakturaer og andre papirer. Dette går inn i en mappe som står årstall på.

en plastmappe med dokumenter hver uke
plastmappe på hver uke

Dette systemet har gjort meg effektiv igjen. Etter å ha vært temmelig inaktiv lenge, har dette systemet begynt å redde meg inn igjen i struktur. Jeg anbefaler på det sterkeste å kopiere dette. Det er mulig jeg finner flere endringer av systemet. Det ligger en bunke med oppgaver på venstre side som ikke er på tavlen ennå og av og til går jeg gjennom disse og plasserer dem på tavlen.

Mange snakker i bedriftssammenheng om kanban, men jeg har fått bevist for meg selv at dette fungerer absolutt også for å strukturere hverdagslivet generelt. Og næringsdrivende kan absolutt ha nytte av å gjøre dette.